BMW B38 (1.500cc 3cyl) Bazı Problemler ve Çözümleri

BMW B38 1500cc 3 Silindir ( 118i 218i 318i 418i X1 18i X2 18i )

BMW B38 (1.500cc 3cyl) Bazı Problemler ve Çözümleri | RSA Motorsports | Motor Yazılımları Hizmetleri

BMW B38 1500cc 3 Silindir ( 118i 218i 318i 418i X1 18i X2 18i )

Sorun: Egzozdan yoğun su buharı ( Beyaz Duman ) ve Aşırı Su Eksiltme:
Muhtemelen aracınızda B38 motorlarda kronik olan turbonun egzoz manifoldunda ki çatlamalar yüzünden bu olayı yaşamaktasınız. BMW B38 Motorlarda yeni nesil Continentalin kullandığı su soğutmalı komple alüminyum gövdeye sahip bir Turbo kullanılmaktadır. Manifold kısmında aşırı sıcaklıkları önlemek için su ile soğutma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem motorunuzun soğutma suyunu birebir şekilde kullanmaktadır. Çözüm olarak BMW çeşitli servis makalelerinde araçta kullanılacak suyun kesinlikle BMW onaylı bir antifriz ile kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Biz her zaman aracınızın suyunu kontrol etmenizi önerir ve sistemde hava yapmaması için bunun profesyonel kişiler tarafından kontrol ettirilmesini öneririz. Çözüm için egzoz manifoldu çatlak yerlerinden tekrar kaynak yaptırılabiliyor ancak kesin çözüm yeni turbo manifoldu takılmasıdır.


Sorun: Ekranda Tahrik Uyarısı Çıkması, Performans Kısıtlı Sürüş
Genel olarak B38 motorlarda kısıtlı güç sebebi, Turbonuzda elektronik wastegate in kendini kalibre edememesidir. Bu sorunun kesin olduğunu doğrulamak için bir diagnostic cihazı ile araca bağlanıp bunun teyidi yapılır. Bunun sebebi ısı farkından dolayı klappe dediğimiz wastegate in bağlı olduğu metal kısım hareket olarak engelleniyor.
Çözüm olarak BMW turbonun direk değiştirilmesi gerektiğini söylesede tarafımızdan yapılan arge sonuçlarında turbo söküldükten sonra wastegate sökülerek tekrar el ile ayarlanıp sorun giderilebilmektedir. Turbonuzu değiştirmenize gerek yoktur.
2. seçenek ise motorun elektrik hattında bulunan bazı kablolar, motorun alt tarafına doğru koruma plastiğinin üstünden geçmektedir. Burada aracın avans sensörlerinin kabloları bulunuyor ( Knock Sensor). Genelde sokak hayvanları tarafından kemirilebiliyor. Diagnose yapıldıktan sonra eğer bu tarz bir arıza alıyorsanız aracı lift e kaldırıp altının kontrol edilmesini öneririz.

Sorun: Anlık Teklemeler, Gazlama Yaparken Araçta Hissedilen Anlık Vibrasyonlar.
Ateşleme hattındaki bir sıkıntıdır. Biz B38 motorlarda 10 bin km de bir buji değişimini önermekteyiz. Zamanında değişmeyen bujiler bobinleri bozmakta ve bobinlere gelen elektrik kablolarına hasar vermektedir. Eğer uzun süre bujilerinizi değiştirmeseniz missfire dediğimiz anlık ateşleme kesmelerine maruz kalıyorsunuz demektir. Aracınızda yaşadığınızda tamamı ile budur. Buji ve bobin değişimi ile sorun genel olarak çözülmektedir. Değişime rağmen sorun devam eder ise ateşleme hattına gelen elektrik kablolarının iyi bir elektrik ustasında kontrol ettirmenizi öneririz.

Sorun: Vites Geçişlerinde Fazla Sarsılma ( ZF8HP )
Bu olay eğer motor soğukken 1 den 2 ye geçişte yaşanıyor ise, BMW’nin kendi Diagnose programı ile şanzımana tekrar kalibrasyon yapılmasını önermekteyiz. Bazı durumlarda kalibrasyon işe yaramazsa eğer şanzıman yazılımının da güncellenmesi ile sorun ortadan kalkmaktadır.