BMW G Serisi 1.600cc B48 Motor Turbo Büyütme Hakkında

Bmw’nin yeni nesil B48 motorlarda kullandığı büyük turbo projesiyle ilgili bilgilendirme yapmak isteriz. | RSA Motorsports

BMW G Serisi 1.600cc B48 Motor Turbo Büyütme Hakkında | RSA Motorsports | Motor Yazılımları Hizmetleri

Bmw’nin yeni nesil B48 motorlarda kullandığı büyük turbo projesiyle ilgili bilgilendirme yapmak isteriz.
Bmw 3 (G20) serisinde ve 5 (G30) serisinde kullanılan B48 motorda Mitsubishi’nin üretmiş olduğu (TD04) ana koduyla bildiğimiz turbo görev yapmaktadır.

Geleneksel turbolardan farklı olarak, turbo üreticilerinin yeni uygulamasi olan reverse tipi (Saat yonunun tersine donen) turbo pervanesi (tekerleği) bulunmaktadır. Turbo oldukça potansiyelli ve dayanıklı olduğundan bu süreçte büyük turbo geliştirmek de oldukça zor. Çünkü burada baktığımız tek parametre verimlilik değil ayni zamanda verimliğin hangi şartlarda oluştuğudur. Turboyu takmadan önce planlama yapılıp, hangi basınçlarla ve hangi şartlarda kullanacağımızı belirliyoruz. Standart turbomuzun verimliliğin daha düşük olduğu şartlarda bize fayda sağlamasını esas alıyoruz.

Basitçe örnek vererek anlatmak gerekirse, eğer standart turbomuzla 1.4 bar basınç basıyoruz ama 1.6 barda verimliliğimiz düşüyor. Verimi artırarak güç almak için biz hybrid turbomuzla 1.6 barı hedefliyor isek başka bir sorun ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Hybrid turbo ile standart turbo bazen hedeflenen basınçlarda benzer verimlilikte kalıyor. Hybrid turbo farkını ve verimliliğini 1.8 bar gibi basınçlarda göstermeye başlıyor. Bu farklı kriterleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor. En temel verimliliği alabildiğimiz basınçlarda motor üzerinde ki stres artacağından çoğu zaman rafa kalkıyor.

Dolaysı ile planlama yaparken özellikle sadece güç değil, gücün hangi şartlarda alındığı ilk kriterimizdir ve bunu yaptığımız tum uygulamalarda istisnasız uygulamak ilk amacımız olmuştur, olmaya devam edecektir.

Özetle, bazı projelerimizi sunmama sebebimiz yukarıda belirtmiş olduğumuz kriterlimize uymayışıdır. Yazılım, doğru donanım ile desteklenmez ise orijinal kullanım rahatlığının dışına çıkmakta ve bu tarz uygulamalar kriterlerlerimiz dışında olduğundan dolayı maalesef yapmamaktayız. Bunun bazı sorulara da cevap olacağını düşünüyoruz özellikle yani neden yapmıyorsunuz sorusuna.

Sizlere bu bilgiyi verdikten sonra yaptığımız bazı testlerin sonuçlarını göstermek istiyoruz. Geçtiğimiz zaman dilimi içerisinde kendi aracımıza yurt dışından 2 farklı turbo getirip denedik ve
ölçümlerini kayıt ettik.

Dbn Verisi 1 de büyük turbolu aracımıza, Dbn Verisi 2 de ise standart turbolu aracımıza aittir.
 


DBN1


DBN 2


DBN verilerinde görüldüğü gibi standart turbo ile aldığımız sure, büyük turbodan yaklaşık 1,5 saniye daha iyi. Turbomuz büyüdü ama verimlilik ayni basınçlarda düştüğü için güç alamadık aksine düşüş oldu.

Ekstra Not: Geçtiğimiz sene denediğimiz farklı bir turboda yaklaşık olarak 2 sn gelişme sağladığımızı ancak basınçların yüksek olduğu için turbodan vazgeçmek zorunda kaldığımız belirtmek isteriz.

Sizlerin getirdiği turboları uygulamaya devam ediyoruz, yakın zamanda yaptığımız 7.30i büyük turbo projemizde buna örnektir. Standart turbosu ile 14.87 sn 100-200 km/h dbn sureleri olan aracımız büyük turbo ve Itg kutu içi filtresi ile ayni yerde 12.88 sn sure almıştır. Yaklaşık 2 snlik bir hızlanma elde ettik. 22 jantlı ve bu ağırlıkta bir araç için oldukça verimli olduğunu düşünüyoruz.
    

Ayrıntılı bilgi ve videoyu aşağıda ki Instagram Linkimizden bulabilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/B9lvvQ5p60J/