BMW GXX Yazılım Hakkında Her Şey, Soru Cevap, B48 (1.6 2.0) Uzun Dönem Testi, RSA Motorsports

Merhaba, bu videomuzda sizlere BMW Gxx serilerine bulunan B48 motorlar hakkında ve genel olarak sorularınıza cevap vermek istedik. Bunların başında tabiki yazılım, chiptuning, uzun süreli kullanım, kullanıcı yormları olacak. Hepinize iyi seyirler diliyoruz.

BMW GXX Yazılım Hakkında Her Şey, Soru Cevap,  B48 (1.6 2.0)  Uzun Dönem Testi, RSA Motorsports | RSA Motorsports | Motor Yazılımları Hizmetleri

Merhaba, bu videomuzda sizlere BMW Gxx ( BMW G20 320i, 330i, BMW G30 520i, 530i ...vs.) serilerine bulunan B48 ( b48b16 vs b48b20 ) motorlar hakkında ve genel olarak sorularınıza cevap vermek istedik. Hepinize iyi seyirler diliyoruz.


 Konuşmalardan Bazı Kesitler:.

Mert: B48 motor hakkında biraz bize bilgi verebilir misin? Hem işin içinde olan biri olarak hem de geliştiren olarak.
Raşit: Daha önce de video çekmiştik, o günden bugüne ne değişti diye soracak olursanız B48 motorların dayanıklı olduğu ortaya çıktı bence. 2 senedir kullanıyoruz ve uzun süreli kullanımda da bir soruna yaklaşmadık. Normal bir kullanıcı iseniz ömürlük motor diyebiliriz.

Mert: Araba kaç kilometrede?
Raşit: 41.000km’de

Mert: 250hp – 280hp – 300hplik versiyonlarımız var, bunlar hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
Raşit: Tabiki, bu 250hplik versiyonumuzla 300hplik arasındaki en büyük fark motor için en büyük düşman olan detonasyonun önüne geçmek. 300beygirlik isteyen müşterilerimiz ethanole erişimi yok ise methanol kit kullanımını zorunlu tutuyoruz. 250hplik versiyonumuz standart donanım ile kullanılabiliyor.
Raşit: Bu motorun Türkiye şartlarında ki  en büyük avantajı düşük sıkıştırma olması, kötü yakıtımızla bile detonasyon az alıyor. 530i aynı şartlarda detonasyona biraz daha yatkın oluyor (sıkıştırma oranından dolayı)

Mert: Soğutma sistemi olarak orijinal hali yeterli kalıyor mu?
Raşit: Bence gayet yeterli. (Dışarı sıcaklığı ve iat arasında ki farka göre)

Mert: Şanzıman olarak birazda ZF’den bahseder misin?
Raşit: Tork konvektörü, neyi yapıp neyi yapamadığını çok iyi bildiğimiz yeni nesil ZF8HP50 kullanıyor. Şanzıman açıkçası sorunsuz, dayanıklı ama tabiki ömürsüz şanzıman değil. 50.000kmde bir yağını değiştirmek gerekiyor. Ben yakında değiştireceğim.

Mert: 530i stage1 ile 520i 300hplik versiyonumuzu karşılaştıracak olursak, fikrin nedir geliştiren olarak?
Raşit: 530i iyi bir yakıtla her zaman 520i’nin çok önünde, 520i ise Türkiye şartlarında büyük turbo setuplarında daha iyi(sıkıştırma oranı düşük olduğu için)

Mert: Şanzıman yazılımıyla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Raşit: Şanzıman yazılımı çok soruluyor. Custom yapılan şanzıman yazılımı var bir de BMW’nin M Performance yazılımı var. N13 lere attığımız flash, başka bir M’in orijinal yazılımı oluyor. Böyle durumlarda hangisini sorduğunuza bağlı. Spor kodlamayada şanzıman yazılımı deniliyor ama şanzıman yazılımı denildiği zaman vites değiştirme devirleri, varsa tork limitörlerini kaldırmaktır. Normalde bizim N13 lerde yaptığımız şey, aynı şanzıman versiyonunu üstü bir modelinin flashlanmasıdır. Şanzıman ZF’de hayal gücünüze kalmış, istediğinizi yapabilirsiniz ama bunun için okunup, test edilip tekrar tekrar denenmesi gerekiyor.

Çağatay: Müşterilerimiz bu soruyu sürekli soruyor, 2020 6. Ay sonra çıkan BMW’lere yazılım yapılamıyor. Bize bir açıklama yapabilir misin?
Raşit: Çok basit yazılım değişmedi, sadece bmw içinde geçerli bir durum değil bu. Bosch 2020 hazirandan sonra ürettiği beyinlerde bağlantı protokolünde ki bağlantı anahtarını değişti. Bağlantı kurmadan önce oluşan anahtar kontrolü, sisteme giriş anahtarı değiştiği için o algoritmanın oluşturulması yeniden bir süreç. Benim düşüncem bu sene içinde gerçekleştirebiliriz.

Çağatay: Yakıt tüketim hakkında düşüncelerin nedir?
Raşit: Yakıt tüketimi için bu aracı alacaksanız almayın, bu araç 10 litrenin altında yakmıyor. Günlük benim kullanımda (biraz bastığınızda) 15 litre yakıyor. Normal kullanıcı 10 litre yakacaktır. Dizelleride az yakıyor ama çok keyifsiz, hissiyatsız bir araç.

Mert: Ankara – Adana – İzmir – İstanbul’da yapılan yazılımlar aynı stabilitede mi? aynı kişi tarafından mı yapılıyor ? Kalibrasyon yapan biri olarak bize bir açıklama yapar mısın?
Raşit: Şunu söyleyebilirim, gelen müşterilerimizin 99.9%unda yazılım aynı elden çıkmaktadır. Kalibrasyon için oluşturduğumuz bir şablon var araçlara göre, yazılımları oluşturup test ettikten sonra bunları bayi portalımızda kullanıyoruz. Hazırladığımız yazılımları tüm bayilerimize aynı standartta yüklüyoruz. Tanıdığımız olduğunda, arkadaşlarımıza, eski çevrelerimize bir şey deniyoruz ama müşterilerimize denem yanılma yapmadan aynı standartlardaki yazılımımızı yüklüyoruz. Kalite standart.

Mert: Atmosfer basıncı farklılığına göre yazılım nasıl oluyor
Raşit: Genel olarak BMW – Vag için konuşacak olursam, altitude correction dediğimiz rakım düzeltmesi mevcut. Atmosfer basıncı değiştiğinde, turbonuz yada bir donanımınız limitlere gelmesin diye ECU bazı düzeltmeler yapıyor. Fabrikasyon nasıl deniz seviyesinde ayarlanıp, daha sonra test için yüksek rakımlarda ayarlama yapılıyorsa. Bizde fabrikanın yaptığı şekilde düzeltmeleri yapıyoruz. Mesela deniz seviyesinde 1.5bar basınç basan bir araca, yüksek rakımda o basıncı bastırtmaya çalışmak o turboyu kırmak demektir. Dolayısıyla bu düzeltmeler ECU içerisinde var ve bizde bunlara dokunmuyoruz. Çünkü bunlar bizim garantimiz, sigortamız.

Çağatay: Yazılım sonrası herhangi bir sensör yanıltılıp/manipülasyon yapılıyor mu?
Raşit: Güzel bir soru, bizim sensör ile bir işimiz yok. Sensörü kandırarak yazılım yapmak mantıksız, bir şeyleri manipüle etmek istiyorsanız kutu alıp takabilirsiniz. Biz doğru yöntemle, doğru şekilde yaparsanız aracınızda arıza olduğunda arızada verir. Sadece güçle alakalı aşınmalarınız artabilir (kullanıma bağlı). 130hplik arabayı 200hplik yazılımla motorun içerisindeki aşınmanın artmayacağını söylemek doğru olmaz. Minimal şekilde olacaktır limiteyicileriniz aktif ise.

Mert: B48 motorda egzoz öneriniz nedir?
Raşit: Hepsini denedim, dowpipe taktım denedim, spor kat taktım denedim. Aracın orijinal egzoz sistemi çok verimli, katalizörü söküp downpipe taktığınızda 0.2 saniye civarında hızlanıyor ve zırıltı artıyor. Bana sorarsanız böyle bir süre için katalizörü iptal etmeye gerek yok. OPF (Otta partikül filtresi)’li versiyonlarda iptali bence mantıklı, orta susturucuyu ikiye bölüp yarısına opf koymuşlar. Injection yok ve bence koymak için koymuşlar. Çok sorun çıkartıyor, yaklaşık 20-30cmlik bir şey. Onunda sökülmesinde fayda var. Emisyonu çok artırdığını bilsek bunu uygulamayız ama gerçekten çok farkı olmuyor. 2019 OPF bozulmadan sökülmeli bence yoksa yolda bırakıyor.

Mert: Ataşehire geldik ve videoyu bu şekilde kapatmak istedik. İyi seyirler...